Bookmark and Share     Sitemap    

Gæsteblogger: Hårdt arbejde at blive fyret

28-02-2012

Af Annette Franck, Corporate Voice

Tak til Henrik for en bog, som er en gave. Ikke bare til de fyrede, men også til dem der fyrer, til dem der hyrer og til alle de mange andre, som er i berøring med dette tabuiserede emne.

For ja, det er forsat et tabu at blive fyret. På trods af at hver anden af os oplever at blive afskediget i løbet af et arbejdsliv. Hver fjerde oplever det oveni købet flere gange. Så meget desto mere påfaldende at Henrik bryder nyt land ved at beskrive den meget krævende opgave, man står overfor, når man bliver afskediget.

Det budskab, denne bog deler med os, er: Det er hårdt arbejde at blive fyret! Og der er kun en selv til at løse opgaven, så læg en strategi og smøg ærmerne op.

I alle bogens kapitler mødte jeg erfaringer, ideer og vurderinger, som jeg kan relatere til i de mange roller, som jeg selv har haft som den der hyrer, som den der fyrer, som pårørende til en fyret, og som den der selv er blevet fyret. Erfaringer fra mange forskellige vinkler men med et stort sammenfald med Henriks oplevelser.

For hver fyring er der ikke bare en fyret, men også en leder der har truffet beslutningen og skal overbringe budskabet. Kollegaer, der skal sige farvel. Familie og omgangskreds der skal forholde sig til fyringen. Med andre ord: Det forløb, Henrik beskriver, burde være almen viden. Men det er ikke tilfældet. Derfor er denne bog så vigtig.

Ved at ændre vores perspektiv på at blive fyret kan vi måske bryde tabuiseringen og skabe den nødvendige respekt for udfordringen, ikke bare fra omgivelserne men også fra kommende arbejdsgivere. Hvis man kan klare at søge job som fyret, er det da en kvalifikation. Det handler om at kunne sætte sig et mål, administrere sine knappe ressourcer, være udholdende, kunne sælge og samarbejde. Relevante kompetencer i de fleste jobs og organisationer.

I USA tæller en konkurs blandt iværksættere efter sigende ikke så negativt som i Europa. I stedet anses det som et tegn på dedikation og erfaring. Måske kan det inspirere os, så vi en dag når dertil, hvor en afskedigelse heller ikke er så problematisk for en jobsøger, men faktisk anses for at være kvalificerende? Hvis vi vel at mærke håndterer opgaven så konstruktivt, systematisk og energisk, som Henrik beskriver i sin bog.


Kommentarer

  • #1
  • Gert Carl
    05-05-2015 23:22
    Kære Henrik Enegaard Skaanderup

    Jeg har nu læst mig igennem begge dine bøger og jeg er er nødt til at udtrykke de følelser og billeder som er gået igennem mig efterhånden som jeg læste dem. Jeg er klar over at det er over 4 år siden at du har skrevet dem men emnet bliver - desværre - næppe uaktuelt...!

    Min korte historie er at jeg har været direktør for 3 nordiske kontorer med kontor i Kbh og Sverige i 10 år, succesrigt solgt virksomheden for ejeren og gjort mig arbejdsløs. Derefter har jeg haft et konsulentjob i FMCG branchen i et år og nu er jeg på dagpenge fra 1. marts i år. Grænseoverskridende! Jeg har også været på forsiden af Berlingske Erhverv, blevet interviewet til "Henley MBA"'s Magasin, og tidligere været omtalt i flere andre magasiner og aviser... men nu er jeg i den situation du så fantastisk har beskrevet.

    Jeg har også tilrettet mit CV fra "direktør" til "markedsansvarlig" fordi det er svært som 59-årig at komme tilbage på samme niveau - og som tidligere direktør kan jeg blive betragtet som en trussel for en yngre chef - men dybest set er jeg også mere interesseret i at komme tilbage i det sociale liv. Jeg behøver ikke jobbet af økonomiske årsager - og kan også godt undvære de over 100 rejsedage jeg havde - og er derfor mere interesseret i at komme i betragtning til et mellemlederjob- men de headhuntere jeg taler med siger at det at skifte branche er så godt som umuligt gennem dem - der er altid en hel del lige så gode ansøgere, som har branchekendskab - selv om det er generel ledelse jeg tilbyder!

    Men nok om mig - jeg synes at bøgerne er så fantastisk ærligt og dybtfølt skrevet. Jeg læser en del men kan ikke huske hvornår jeg sidst har følt sådan - derfor denne mail.

    Tilbage står at jeg frygter at der er lang vej tilbage - meget længere ned jeg havde forestillet mig...

    Tak for en god og inspirerende indleven i din jobsøgeproces (og dit liv...).

    Venlig hilsen

    Gert Carl
    ___________________
    Bygaden 57
    2625 Vallensbæk
    Tlf.:+45 4070 6541
    Mail: gert@carl.dk
    https://www.linkedin.com/in/gertcarl


  • #2
  • Lars Hansen
    24-03-2014 12:56
    Meget lærerigt indlæg. Der er ingen tvivl om, at det at blive fyret er som at blive sendt helt til tælling - og desværre ser vi ofte i behandlerverdenen, at det kan få alvorlige konsekvenser for folks trivsel generelt. Derfor er det bare så vigtigt, at det ikke er et tabu. Det kan jo desværre ske for os alle. Tak.


1 

Skriv en kommentar

Henrik Enegaard Skaanderup  | henrik-skaanderup@mail.dk